SAN DIEGO/TIJUANA - Een brandweerman is woensdag om het leven gekomen in de bosbranden in de omgeving van de Californische stad San Diego. Er is voorts een lijk gevonden van een ander slachtoffer.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het aantal doden als gevolg van de branden in Californië komt daarmee op twintig, inclusief twee in Mexicaans Californië. Tot dusverre waren nog geen brandweerlieden het slachtoffer van de branden geworden. Inmiddels bestrijden circa 13.000 man het vuur in de Amerikaanse staat Californië, maar de branden zijn nog steeds niet onder controle.

De vlammen hebben al 2100 woningen en 246.000 hectare land verzwolgen en naderen zieke bossen in de bergen van de districten San Bernadino en, zuidelijker, San Diego.

De autoriteiten zijn zeer bezorgd over deze dreiging omdat de dode of zieke bomen er een gemakkelijke prooi voor het vuur zijn. Ze vrezen dat de vuurzee tot een "apocalyptische" omvang uitgroeit indien de vlammen de dode en/of zieke bossen bereiken. Het gaat daarbij om 400.000 hectare door onder meer jaren van droogte en door insekten ondermijnde wouden.