AMSTERDAM - CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) rekent erop dat zijn partij 34 zetels haalt bij de verkiezingen op 9 juni. Deze verwachting sprak de als derde geplaatste kandidaat op de verkiezingslijst voor de christendemocraten donderdag uit.

''Het is geen garantie, maar een verwachting'', aldus Verhagen. Hij zei 34 een mooi getal te vinden. Deze uitslag zou een verlies betekenen voor het CDA ten opzichte van de 41 plekken die de partij nu in de Tweede Kamer heeft.

Maar een score van 34 zetels is wel weer een vooruitgang als gekeken wordt naar politieke peilingen. Het CDA behaalde in de woensdag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond 25 zetels.

Minister van Internationale Zaken

De CDA-minister maakte ook bekend het goed vinden als er in een nieuw kabinet een minister van Internationale Zaken komt.

Diegene kan volgens hem makkelijker optreden op het internationale toneel, waar allerlei grote problemen spelen die sterk met elkaar verbonden zijn.

Dat heeft Verhagen donderdag aangekondigd. Als voorbeelden van zaken die in samenhang en internationaal moeten worden aangepakt, noemde hij de klimaatverandering, veiligheidsbeleid en energie.

Impuls

Concreet zou het in Nederland betekenen dat de terreinen buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking onder een bewindspersoon vallen. Dat zou de ''noodzakelijke impuls kunnen geven aan de manier waarop we onze ontwikkelingssamenwerking inrichten en ons hulpgeld besteden'', zei Verhagen in een toespraak op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Daarin benadrukte hij ook dat het in het belang van Nederland is dat de Europese Unie een strategische partner van de Verenigde Staten blijft. ''Alleen als we eensgezind zijn, een krachtig gemeenschappelijk beleid voeren, kan Europa een bepalende geopolitieke machtsfactor worden op het wereldtoneel, naast de Verenigde Staten en China. "

"Die ambitie zouden we wel moeten hebben: om van de G2 de G3 te maken'', stelde de demissionaire bewindsman.

PvdA

Hij haalde opnieuw uit naar de PvdA. De houding van de voormalige coalitiepartner in de zaak-Uruzgan ''was voor mij een dieptepunt''. Het kabinet viel eind februari over een verlenging van de militaire missie in die Afghaanse provincie. De PvdA stapte uit de regeringsploeg, omdat de partij de missie niet nog een keer wilde verlengen.

''Invloed win je niet met praatjes vanaf de zijlijn. Invloed win je door je deel te doen en door het goed te doen'', aldus Verhagen.

Bekijk de voorspelling van de verkiezingsuitslag op NUpoll