DEN HAAG - Geert Wilders beschuldigt De Telegraaf van censuur. De PVV-leider wilde een cartoon van Gregorius Nekschot plaatsen in de verkiezingskrant van De Telegraaf van maandag waarin hij en vier andere lijsttrekkers pagina's mogen vullen.

Maar de hoofdredacteur van het dagblad steekt daar een stokje voor, zo meldde een teleurgestelde Wilders donderdag.

''Censuur'', concludeerde hij. Wilders wilde de cartoon in het kader van vrijheid van meningsuiting plaatsen en had daarom Nekschot gevraagd, omdat de cartoonist in 2008 werd opgepakt vanwege zijn werk.

Discriminatie

Justitie meende dat Nekschot zich daarin schuldig had gemaakt aan discriminatie en mogelijk het aanzetten tot geweld. De zaak leidde tot veel commotie, ook in politiek Den Haag.

Op de cartoon die Wilders in de verkiezingskrant wilde zetten, staat de profeet Mohammed afgebeeld.

Wilders gaat zondag nog wel naar de redactie van De Telegraaf om de krant te maken. Op de plaats waar de cartoon had moeten komen, zet hij dat daar een cartoon had moeten staan maar dat dat niet mocht van De Telegraaf.

Website

Ook zal Wilders verwijzen naar de website van de PVV, waar hij de tekening van Nekschot maandagochtend alsnog op zet.

Wilders noemt de weigering van De Telegraaf wrang, omdat ''ik het wilde doen als ondersteuning van de vrijheid van meningsuiting en van Nekschot''.

Behalve Wilders werken ook Jan Peter Balkenende (CDA), Job Cohen (PvdA), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) mee aan de verkiezingskrant. De lijsttrekkers mogen ieder twee pagina's vullen.

De hoofdredactie en uitgever van De Telegraaf beschouwen de cartoons die Wilders wilde afdrukken als nodeloos grievend. ''Hiervoor is geen plaats in onze krant en dus ook niet in de verkiezingsspecial'', aldus de hoofdredactie.