WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie is van zins een deel van de 1400 onderzoekers die in Irak naar massavernietigingswapens speuren een andere taak te geven. Het Pentagon denkt dat het beter is medewerkers van inlichtingendiensten, tolken en andere specialisten in te zetten bij de bestrijding van het gewapende verzet in het land, aldus Amerikaanse overheidsfunctionarissen.

De zogeheten Iraq Survey Group zoekt sinds juni tot dusver vergeefs naar Iraakse massavernietigingswapens. De leider van de groep, David Kay, rapporteert aan de baas van de CIA, George Tenet. Een woordvoerder van de CIA wilde geen commentaar geven op een mogelijke inkrimping van de onderzoeksgroep.

Moeite

De Amerikaanse militairen in Irak, en ook andere buitenlandse manschappen en organisaties, staan dagelijks bloot aan aanvallen van tegenstanders van hun aanwezigheid in Irak. De VS hebben grote moeite het verzet te breken, volgens analisten onder meer omdat ze te weinig inlichtingen "in het veld" kunnen vergaren over de verzetsgroepen. Specialisten uit het team van Kay zouden ze hierbij kunnen helpen.