LONDEN - De Britse Conservatieve Partij heeft woensdag de partijleider Iain Duncan Smith de deur gewezen. Een meerderheid van de conservatieve Lagerhuisleden stemde voor een motie van wantrouwen tegen de 49-jarige Duncan Smith. Daarmee is een einde gekomen aan twee moeizame jaren, die vooral werden gekenschetst door voortdurende vragen over Duncan Smiths capaciteiten.

Een meerderheid van 83 parlementsleden had Duncan Smith moeten steunen om zijn vertrek te voorkomen. Negentig van de 165 Tories brachten woensdag echter hun stem uit tegen de geplaagde partijleider. De stemming werd daarmee niet de forse nederlaag voor 'IDS' die was voorspeld.

Labour

Duncan Smith kondigde woensdagavond aan af te treden als zijn opvolger is gekozen. Hij houdt wel zijn zetel in het parlement. De Conservatieve Partij moet de komende maanden een nieuwe leider kiezen. Duncan Smith mag zich daarvoor niet meer verkiesbaar stellen. Hij is vooral weggestuurd omdat hij het afgelopen jaar geen profijt wist te trekken uit de problemen binnen de regeringspartij Labour. De vraag is nu wie geschikt is als zijn opvolger en wel garen weet te spinnen bij Labours problemen.

De conservatieven die zich willen kandideren voor het partijleiderschap, moeten dat uiterlijk op 6 november doen. De eerste stemronde wordt op 11 november gehouden. Het is de vierde verkiezing van een nieuwe leider in acht jaar tijd.