DEN HAAG - PvdA-leider Bos wil de fundamenten van zijn partij herzien. Hij vindt het belangrijk dat de PvdA een ideologie heeft, maar wil af van het huidige beginselprogramma waarin de uitgangspunten zijn vastgelegd.

Bos betoogde woensdag tijdens de presentatie van Jaarboek voor het democratisch socialisme dat dat programma veel te rigide is en daarom niet meer van deze tijd. "Het moet geen statisch stuk zijn dat verklaart hoe de wereld in elkaar zit", aldus Bos. "Dat doet onrecht aan de complexiteit van de maatschappij.''

Duurzaam

De opgefriste ideologie van de PvdA zal volgens hem vooral uit waarden moeten bestaan, zoals eerlijkheid en duurzaamheid, die in "snel veranderende tijden houvast bieden". "Op basis van die waarden kun je met oplossingen komen in conflicterende situaties", stelde Bos.

Burgers stemmen volgens hem op politici omdat ze voor hen belangrijke waarden vertegenwoordigen. In de details van beginsel- en verkiezingsprogramma's zouden de meeste niet geïnteresseerd zijn. "Partijprogramma's worden steeds minder belangrijk", verwacht Bos. "Ze zijn vaak al weer achterhaald door de actualiteit op het moment ze verschijnen."

Bos hoopt dat de waarden waar de PvdA voor staat volgend jaar op papier staan.