AMSTERDAM - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft woensdag in Amsterdam een pleidooi gehouden voor meer 'blauw aan het bed'. De minister verwees hiermee naar stewardessen met een verpleegkundige achtergrond die kunnen terugkeren naar de zorg. Stewardessen zijn volgens hem maar één voorbeeld van zij-instromers waar ook ziekenhuizen gebruik van kunnen maken.

De minister zei dit bij de opening van de nieuwe afdeling voor intensieve zorg van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Het AMC krijgt er tot 2008 vier IC-bedden per jaar bij, totdat de afdeling in totaal vijftig bedden heeft.

Vanaf dat moment zou het tekort aan IC-bedden in de regio opgelost moeten zijn Het AMC denkt zelf voldoende IC-verpleegkundigen te kunnen opleiden voor de nieuwe afdeling. Elk voor- en elk najaar kunnen acht tot twaalf verpleegkundigen aan de anderhalf jaar durende opleiding beginnen. Voor toelating tot de opleiding IC-verpleegkundige zijn de 4-jarige hbo-opleiding tot verpleegkundige en minimaal 1 jaar relevante werkervaring vereist.

Het is de vraag of oud-stewardessen daaraan voldoen. De kans is groter dat ze op korte termijn opgeleid kunnen worden tot algemeen verpleegkundige. Dat gebeurt inmiddels ook al. Overigens kent de zorg, net als het onderwijs, het fenomeen van de zij-instromer al een tijdje. Volgens het ministerie zijn inmiddels al een paar duizend mensen op een anderhalf jaar geleden gelanceerde wervingscampagne afgekomen.