MOSKOU - Reddingswerkers in het Zuid-Russische Zapadnajahebben woensdag in een mijnschacht twaalf mijnwerkers gevonden, diedaar al zes dagen vastzaten. Een mijnwerker bleek te zijn bezweken.Een ander wordt nog steeds vermist.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De mijnwerkers zaten sinds het ongeluk van donderdag opgeslotenin een deels onder water staande schacht 800 meter onder de grond.De reddingswerkzaamheden waren een race tegen de klok. Niet alleendreigde de tunnel waar de twaalf zaten geheel onder water te komenook de zuurstofvoorraad leek slechts toereikend te zijn totdinsdagmiddag. Van de overlevenden die woensdag gered kon worden,is er een ernstig gewond.

De doorbraak om de vermisten te vinden, volgde op een tegenslagdinsdag. Bij de pogingen mijnwerkers uit de ondergelopen mijn teredden, maakten de reddingswerkers een berekeningsfout. Daardoorstuitten ze op een loze ruimte en niet op de schacht waar zeoverlevenden dachten te vinden. Maar woensdagmorgen bereikten zedie schacht alsnog.

De vermiste groep kompels werd donderdag verrast door water datna een breuk van een wand de mijn in stroomde. Twee dagen na deramp slaagden de redders er in 33 ingesloten mijnwerkers tebevrijden. Op het moment van het ongeluk werkten in totaal 71mensen in de schachten, 25 van hen konden zichzelf tijdig inveiligheid stellen.