WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan hun grenscontroles verscherpen. Met onder meer scanners en digitale camera's worden vingerafdrukken en foto's van reizigers vergeleken met lijsten van terroristen en criminelen.

Het systeem US-VISIT wordt vanaf volgende maand toegepast op het vliegveld van Atlanta, maakte de Amerikaanse regering dinsdag bekend. Op 5 januari treedt het systeem op ruim honderd andere luchthavens en in de veertien belangrijkste zeehavens in werking. Eind 2005 of 2006 moet de controle bij alle grensovergangen functioneren.

Visum

De inspectie bij aankomst en vertrek duurt ongeveer tien seconden. De striktere controle geldt in de regel niet voor passagiers die zonder visum de Verenigde Staten mogen bezoeken, zoals Nederlanders.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid gaf opdracht tot de ontwikkeling van US-VISIT na de terreuraanslagen van 11 september 2001. Washington wil meer gegevens over vertrek en aankomst van personen die een visum voor de Verenigde Staten nodig hebben, aldus het ministerie. US-VISIT vervangt het omstreden systeem waarbij bezoekers uit 25 hoofdzakelijk islamitische landen zich moeten laten registeren.