GRENOBLE - Een onbekende projectontwikkelaar heeft dinsdag op een openbare veiling in Grenoble een heel wintersportdorp gekocht voor 830.000 euro. De 103 kavels bevatten onder meer 68 appartementen, een niet afgebouwd hotel, een restaurant en 31 ondergrondse parkeergarages.

Saint-Honoré op 1500 meter hoogte, 45 kilometer ten zuiden van Grenoble in de Franse Alpen, telt momenteel nog maar een dertigtal inwoners. In de jaren "80 ging de kolenmijn er dicht. Alle aandacht richtte zich toen op de mogelijkheid de wintersport te ontwikkelen. Maar een corrupte projectontwikkelaar die daaraan begon, ging in failliet en draaide de gevangenis in. Sindsdien staat de zaak leeg. De appartementen zijn deels geplunderd en in het hotel zitten nog geen ramen of deuren.

Zakjes friet

Burgemeester Dominique Guillot van Saint-Honoré heeft niettemin het dagtoerisme op gang weten te houden. Saint-Honoré beschikt over twee volledig vernieuwde skiliften met het naastgelegen gebied van L"Alpe du Grand-Serre. Maar veel meer dan de verkoop van zakjes friet leverde dat niet op. Intussen keken de dertig vaste bewoners al ruim tien jaar wanhopig aan tegen een met de dag afbladderend, nooit afgebouwd skicomplex.

'Veiling met de kaars'

Uiteindelijk hebben indertijd geldschietende banken toestemming gegeven voor een klassieke "veiling met de kaars". Dat houdt in dat een deurwaarder aan het begin van de veiling een kaars aansteekt. Het laatste bod dat is gedaan voordat de kaars is opgebrand, is het winnende bod.

De inzet was 489.759 euro, het eindbod bedroeg 830.000 euro, gedaan door een advocate in opdracht van een onbekende. Die persoon heeft tien dagen de tijd om zich kenbaar te maken om de veiling rechtsgeldig te maken.

Beton

Volgens een woordvoerder van de geldschietende banken, die allemaal het schip ingingen met het project, is de opbrengst vijftien maal minder dan alleen al het beton kostte dat voor het wintersportdorp is gestort.