MOSKOU - Bij hun poging mijnwerkers uit een ondergelopen Zuid-Russische mijn te redden, hebben de hulpverleners een fout gemaakt. Zij hadden berekend dat zij een horizontale reddingstunnel van 53 meter moesten graven naar de plek waar de dertien kompels vermoedelijk vastzitten. Dinsdagavond was ruim 57 meter gegraven, maar nog steeds was een doorbraak naar de schacht met de vermisten niet in zicht.

Dat maakte de burgemeester van Novosjachtinsk, de stad waar de mijn zich bevindt, bekend. Een klein gat, dat in de loop van dinsdag was geboord, bleek niet naar de schacht te voeren maar naar een loze ruimte.

Water

De reddingswerkers vernamen nog steeds geen teken van leven van de groep kompels die donderdag werd verrast door water dat na de breuk van een betonwand in de mijn stroomde. Een lid van het reddingsteam zei dat de ruimte waarin de mijnwerkers mogelijk zitten niet volledig is overstroomd en dat de zuurstof nog niet is opgeraakt. Het is van belang dat de mijnwerkers de kalmte weten te bewaren, stelde het team.

Twee dagen na de ramp slaagden de reddingswerkers erin 33 mijnwerkers te bevrijden.