DEN HAAG - Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de Bosnische Serviër Predrag Banovic dinsdag veroordeeld tot acht jaar cel. Dat was conform de eis van de aanklagers. Ook de verdediging had eerder aangegeven zich in die strafmaat te kunnen vinden.

Banovic was in 1992 bewaker in het beruchte kamp Keraterm in Noordwest-Bosnië. Dat was, naast Omarska en Trnopolje, een van de kampen in het district Prijedor, waar moslims en Kroaten werden gemarteld, verkracht en vermoord.

Schuld

Banovic had in juni gedeeltelijk schuld bekend aan vervolging om politieke, raciale of religieuze redenen als misdaad tegen de mensheid. In ruil daarvoor lieten de aanklagers andere punten uit de aanklacht, zoals moord, vallen.

De verdediging had in september, bij hoorzittingen ter strafbepaling, aangedrongen op een niet al te hoge straf omdat Banovic helemaal onder in de hiërarchie stond, zich niet tegen zijn superieuren durfde te verzetten en vanwege zijn lage intelligentie makkelijk te manipuleren was. De acht jaar die VN-aanklaagster Sureta Chana had geeist, vond Banovic' advocaat, Jovan Babic, acceptabel.

Kleine vissen

Chana hamerde er tijdens de hoorzittingen ter strafbepaling op dat "kleine vissen" als Banovic nodig zijn voor het functioneren van kampen als Keraterm. Ook vroeg zij de rechters ermee rekening te houden dat de verdachte was betrokken bij vijf moorden.

Banovic betuigde in zijn slotwoord zijn diepe spijt voor wat er in Keraterm is gebeurd. "Ik vervloek mijn handen", aldus de verdachte met betrekking tot zijn daden. Ook zei hij dat hij na zijn arrestatie in Servië bang was voor uitlevering aan het Haagse tribunaal. Hij geloofde toen nog de "propanda dat Den Haag een plaats is waar geruisloos Serviërs worden vermoord".

Maar doordat hij de procedures van het VN-hof doorliep, raakte hij 'verlicht' en kreeg hij "de kracht de waarheid onder ogen te zien". Banovic hoopt dat zijn schuldbekentenis en aanvaarding van zijn straf kan bijdragen tot de verzoening van de bevolkingsgroepen in Prijedor.