DEN HAAG - De advocaten van prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn willen onder anderen prins Bernhard en de vader van Margarita, Carel Hugo de Bourbon de Parme, onder ede horen in een voorlopig getuigenverhoor. Dat erkende een van de advocaten van het paar, B. Böhler, dinsdag. De raadslieden hebben vorige week bij de rechtbank in Den Haag een verzoek ingediend voor het houden van de verhoren.

Door de ondervragingen willen de raadslieden Böhler en V. Koppe bewijs verzamelen dat de Nederlandse Staat onrechtmatig tegen Margarita en De Roy van Zuydewijn heeft gehandeld. "Onze cliënten gaat het er met name om, dat dit aan het licht komt", legt Böhler uit. "Ze willen graag duidelijkheid hoe alles is gegaan en ze willen aantonen dat de staat niet op deze manier mocht handelen." Het gaat volgens Böhler in eerste instantie niet om het voorbereiden van een schadeclaim. Maar het onderzoek kan wel informatie opleveren die een eventuele claim later kan ondersteunen.

Privacy

Margarita en De Roy van Zuydewijn vinden dat de Nederlandse Staat en het Koninklijk Huis hun privacy ten onrechte hebben geschonden. Het Koninklijk Huis heeft Margarita en haar man volgens dit paar tegengewerkt, omdat de familie van de prinses De Roy van Zuydewijn niet moest. Daardoor leed het bedrijfje van De Roy van Zuydewijn schade, stelt het echtpaar.

Het paar deed eerder ook aangifte tegen voormalig premier Kok en ex-minister van Binnenlandse Zaken, De Vries. Margarita en De Roy van Zuydewijn beschuldigden hen van valsheid in geschrifte, schending van het ambtsgeheim, oplichting en ambtsdwang. Ze waren ook van mening dat deze bewindslieden ten onrechte hebben verzuimd te onderzoeken of het Koninklijk Huis hun privacy inderdaad heeft laten schenden. Uiteindelijk hebben minister Donner van Justitie en het Openbaar Ministerie besloten hiernaar geen strafrechtelijk onderzoek te doen.

Rhodius

Naast prins Bernhard en de vader van Margarita willen Böhler en Koppe ook directeur F. Rhodius van het Kabinet der Koningin aan de tand voelen. Hij gaf opdracht voor een omstreden BVD-onderzoek naar De Roy van Zuydewijn. Prins Bernhard is samen met de vader en oudste broer uiteindelijk ingelicht over een deel van de resultaten van het BVD-onderzoek.

De raadslieden willen verder het hoofd van de AIVD (voorheen BVD), S. van Hulst, A. Rade, voormalig particulier secretaris van Margarita en NOS-journaliste Maartje van Weegen ondervragen. Volgens Böhler verspreidde Van Weegen rond het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima verkeerde informatie op basis van bronnen rond het Koninklijk Huis.

Op verzoek

Het ging over de reden voor de afwezigheid van Margarita en De Roy van Zuydewijn bij het huwelijk. Van Weegen gaf aan dat dit wegens financiële problemen van het paar zou zijn. Later is gebleken dat het paar is weggebleven op verzoek van Willem-Alexander.

De Nederlandse staat heeft nu vier weken de tijd om bezwaar tegen het verzoek van de advocaten van Margarita aan te tekenen. Als dat gebeurt, zal de rechtbank volgens persrechter R. Elkerbout dat bezwaar niet eerder dan in januari in een openbare zitting behandelen. Na deze zitting zal het nog maanden duren voordat eventueel de verhoren kunnen beginnen, verwacht Elkerbout. De Rijksvoorlichtingsdienst wil nog niet reageren.