DELFT - In het centrum van Delft is dinsdagochtend aan de Oude Langedijk een sportzaak volledig in vlammen opgegaan. Het pand wordt als verloren beschouwd. Het vuur is moeilijk te blussen, zei een brandweerwoordvoerder. Rond half tien was de brandweer nog op zoek naar enkele brandhaarden.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Behalve de sportzaak staan ook het Chinees restaurant en een modezaak naast de sportzaak in brand. In alledrie de panden is volgens een brandweerwoordvoerder sprake van enorme brand- en waterschade. De brandweer spreekt van een zeer grote brand, met veel rookontwikkeling.


Foto: Ruud Pruyssers | Brandweer in actie in de nauwe straatjes van Delft

De kans dat het vuur overslaat naar andere panden is niet groot, verklaarde de zegsman omstreeks 9.00 uur. Omdat het risico wel bestaat en de rookontwikkeling groot is, houdt de brandweer enkele panden in de straat nauwlettend in de gaten.

Volgens de zegsman blijven ongeveer twintig winkels en een bank dicht in verband met de brand. Er was sprake van dat de basisschool Jan Vermeer, die in de rook staat, dicht moest. De schoolleiding heeft echter besloten dat de lessen gewoon doorgaan.

De getroffen gebouwen zijn geen monumenten, maar andere panden in de directe omgeving hebben die status wel. De Oude Langedijk ligt pal achter de Grote Markt in het historische centrum van Delft.

Bestrijden

De brand is erg moeilijk te bestrijden, meldde de brandweer verder. Het gaat om historische panden die dicht op elkaar zijn gebouwd. Brandweerlieden moesten door een woonhuis om met hun blusmiddelen op het binnenplaatsje aan de achterkant te komen.

Stalen rolluiken

Stalen rolluiken achter de etalageruit van de sportzaak verhinderden de brandweer lange tijd de toegang. Verder is in de sportwinkel het plafond naar beneden gekomen.

De brandweer heeft hulp gekregen van onder meer een politiehelikopter. Die is uitgerust met een infraroodcamera en heeft boven de brand gecirkeld om de resterende vuurhaarden te lokaliseren. "Er is nog steeds veel rook en die neemt maar niet af, dus er moet nog het een en ander zitten", aldus de een brandweerzegsman.

Rook

Ongeveer twintig omwonenden moesten worden geëvacueerd wegens de enorme rookontwikkeling. Het korps heeft groot materieel ingezet en leek de brand aanvankelijk onder controle te hebben. Rond 5.00 uur laaide de brand weer op in het 'stampvolle' magazijn 'met allerlei hoekjes en gaatjes' op de verdieping boven de sportwinkel.

Het korps van Delft krijgt ondersteuning van korpsen uit Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker en Schipluiden. Volgens de woordvoerder zijn ongeveer tachtig brandweerlieden in touw. De oorzaak van de brand is nog onbekend.