TRIPOLI - De 9-jarige Ruben uit Tilburg, die als enige de vliegtuigcrash in Tripoli heeft overleefd, wordt ''uitstekend verzorgd''.

Dat zei een woordvoerder van de ANWB donderdagavond. Hij sprak namens het team van de ANWB dat naar Tripoli was afgereisd. Het ondersteunt tevens de oom en tante van het jongetje.

Toen de jongen werd aangetroffen zat hij nog vast in zijn veiligheidsgordel. Reddingswerkers vonden de stoel waarin de gewonde jongen zat zo'n achthonderd meter van de plek waar een groot deel van de achtervleugel lag. Dit betekent dat hij vermoedelijk voorin het toestel heeft gezeten.

Het team van de ANWB, bestaande uit een ic-verpleegkundige, een traumapsycholoog en een hulpverlener, heeft donderdagmiddag in het ziekenhuis waar het kind ligt gesproken met de artsen en chirurgen die hem verzorgen en de medische gegevens ingezien.

Medische gegevens

Wel worden de medische gegevens naar Nederland gestuurd en op basis van die gegevens wordt een zogeheten transportadvies opgesteld.

De ANWB-woordvoerder wil overigens, uit privacyoverwegingen, niet ingaan op de medische gegevens. ''De toestand is eerder door de artsen ter plaatse beschreven.'' Wel kan hij zeggen dat het er volgens de ic-verpleegkundige ter plekke ''goed uitziet''.

Naar huis

Wanneer Ruben huis komt, hangt af van overleg tussen artsen in Libië en Nederland.

De Libische regering heeft een vliegtuig beschikbaar gesteld dat is voorzien van medische apparatuur waarmee Ruben in de gaten kan worden gehouden.

Ook de Libische arts zou dan meereizen. Secretaris-generaal Ed Kronenburg van Buitenlandse Zaken zei donderdagvond dat nog geenszins vaststaat wanneer de jongen naar Nederland wordt gevlogen.