DEN HAAG - Het Rode Kruis eist van Rita Verdonk dat zij beelden van een Rode Kruisvrijwilliger en een Rode Kruisambulance uit haar verkiezingsspotje voor haar partij TON haalt.

Het Rode Kruis opereert overal ter wereld onpartijdig, onafhankelijk en neutraal en vanwege die grondbeginselen wil de organisatie niet worden geassocieerd met welke partij dan ook.

Algemeen directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis heeft Verdonk woensdag in een brief verzocht ''ten spoedigste'' op te houden met de publicatie van de bewuste beelden. ''Ik wijs u er daarbij op dat het oneigenlijk gebruik van het Rode Kruisembleem in publicaties strafbaar is.''

In het filmpje wordt onder meer gespeeld hoe twee ambulancebroeders worden aangevallen en met de dood worden bedreigd. ''Dit is het Nederland van nu'', zegt Verdonk dan.

Overlegd

Een woordvoerder van TON zegt tegenover NU.nl dat de partij de brief, die te zien is op opiniesite Joop.nl, nog niet heeft ontvangen. Hij zegt daarom niet formeel te kunnen reageren. Wel laat hij weten dat over de opnames vooraf zou zijn overlegd met lokale medewerkers van het Rode Kruis.