AMSTERDAM - Het aantal daklozen dat 's nachts in Amsterdamover straat loopt (nachtzwervers) is voor het eerst sinds 1997toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit vanAmsterdam (UvA), zo werd maandag bekend.

Nachtzwervers bestaan in het onderzoek uit twee groepen:zwervers die op straat slapen en daklozen die op straat rondlopen.De eerste groep is afgenomen van 41 in 2001 naar dertig in 2003. Detweede groep, de buitenlopers, nam toe van 83 in 2001 naar 142 ditjaar. Daardoor steeg voor het eerst sinds jaren het totale aantalnachtzwervers van gemiddeld 124 per nacht in 2001 naar gemiddeld in 2003.

Het onderzoek werd verricht door studenten van de universiteitdie drie weken lang 's nachts de zwervers telden. Dat deden zij inde binnenstad, het Oosterpark, het Sarphatipark, het Vondelpark enstation Zuid/WTC. De oorzaak van de toename is niet onderzocht.Driekwart van de nachtzwervers is volgens het onderzoekverslaafd aan harddrugs.

De UvA houdt sinds 1995 om de twee jaar de groep nachtzwerversbij. Daar is mee begonnen omdat daarvoor verschillende,onbetrouwbare cijfers werden gebruikt om beleid op vast te stellen.