LEIDEN- Stichting Nidos, verantwoordelijk voor opvang van ama's (alleenstaande, minderjarige asielzoekers), heeft in een vertrouwelijke notitie gemeld dat zeker zes minderjarige asielzoeksters het afgelopen jaar seksueel misbruikt zijn, zo meldt het Algemeen Dagblad woensdag.

Dit kwam aan het licht toen zich bij het Opvangcentrum Leiden, opvallend veel zwangere meisjes meldden. De meisjes verklaarden dat ze door landgenoten (uit met name Angola of Guinee) waren meegenomen naar een afgelegen plek, waar ze vervolgens werden misbruikt.

De verklaringen waren helaas niet voldoende om te bewijzen dat het om verkrachtingen zou gaan.

Een deskundige in Leiden heeft verklaard dat de meisjes zich door de groep enorm onder druk gezet voelden. Klagen over misbruik zou onderling worden gestraft, dus dat gebeurde niet.

Nidon bevestigt het bestaan van de notitie, maar zegt de kwestie intern te willen oplossen.

Inmiddels zijn er maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Zo is het aantal plaatsen voor ama's verminderd (van 135 naar 90), is de beveiliging en het aantal begeleiders uitgebreid en is er steeds overleg tussen de betrokken instanties. Verder is de controle in het weekend, bijvoorbeeld bij verblijf bij anderen dan familie, ook toegenomen.

Staatssecretaris van Justitie Kalsbeek heeft laten weten dat zij opheldering eist.