DEN HAAG - De raadslieden van de Haagse verpleegkundige Lucia de B., willen voor het hoger beroep in de moordzaak diverse getuigen laten horen. Advocaat A. Visser liet maandag weten dat hij hoopt dat het gerechtshof, anders dan de rechtbank, wel luistert naar extra informatie die gunstig voor De B. zou zijn. Op 4 november bepaalt het hof of de getuigen worden gehoord.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde Lucia in maart tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op drie kleine kinderen en een bejaarde vrouw, patiënten van Haagse ziekenhuizen. Zij zou de moorden hebben gepleegd tussen april 1997 en september 2001. De B. werkte in het Leyenburg Ziekenhuis, het ziekenhuis van de Scheveningse gevangenis en het Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruisziekenhuis.

Visser zei maandag dat hij onder anderen de statisticus, die voor de rechtbank berekende wat de kans was dat Lucia toevallig betrokken was bij de sterfgevallen (1 op 342 miljoen), opnieuw wil laten horen. De advocaat vermoedt dat de deskundige nuttige informatie voor Lucia heeft. Verder wil hij de directeuren van de ziekenhuizen ondervragen.

Rechter

Het onderzoek zou volgens de advocaat moeten worden gedaan door een zogenoemde raadsheer-commissaris. Dat is een van de rechters van het hof die de zaak behandelen. Visser verwacht dat zo'n onderzoeksrechter zich helemaal in de zaak verdiept, omdat die ook betrokken is als het hof een oordeel velt.

Visser werkte de afgelopen maanden samen met zijn collega S. Franken. Die verdedigde in 1997 de belangen van een van de Haagse verplegers, die werd verdacht van moord op zijn steenrijke bejaarde echtgenote. Volgens Visser zijn ze tot een aantal 'nieuwe inzichtjes' gekomen.

De zitting op 4 november is een regiezitting, waarin het gerechtshof bepaalt of het getuigen hoort en wanneer het de zaak inhoudelijk behandelt. Visser hoopt dat dat in januari of februari gebeurt.

Zowel Lucia de B. als het Openbaar Ministerie (OM) ging in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. De B. stelt dat ze onschuldig is, dat zij niemand door middel van het toedienen van fatale hoeveelheden medicijnen heeft omgebracht. Het OM vindt dat zij voor meer moorden moet worden veroordeeld. In totaal had de aanklager een lijst van dertien zaken, waarvan de rechter er uiteindelijk vier bewezen verklaarde.