AMSTERDAM - Een topman van het beursgenoteerde bouwbedrijf Ballast Nedam was betrokkenbij de omvangrijke bouwfraude tijdens de aanlegvan de Schipholtunnel. Dat blijkt uit een zeer vertrouwelijk memo aan directielid Th. Mulder van Ballast waaruit de Volkskrant woensdag citeert.

Bekijk de video

In de memo werden instructies gegeven voor de inhoud en omvang van de rekening. Uit stukken die in het bezit zijn van de krant, blijkt dat die instructies ook zijn uitgevoerd.

De facturen werden verstuurd door Ballast-dochter Guis Funderingstechnieken

Vorige week besloot de Tweede Kamer een parlementaire enquête te starten naar de bouwfraude. De affaire rond de Schipholtunnel is een belangrijk onderwerp daarin.

Topman Mulder van Ballast Nedam wilde geen commentaar geven, maar een woordvoerster laat wel weten dat uit eerder intern onderzoekis gebleken dat 'wij nooit betalingen hebben gekregen waar wij geen recht ophadden'. "Ik heb echter de indruk dat de raad van bestuur deze nieuwe stukkenniet heeft gezien."

Schaduwboekhouding

Uit een aangetroffen schaduwboekhouding bleek dat op grote schaalvalse facturen waren verstuurd door KSS, een combinatie van de bouwbedrijvenHBW en Strukton die de Schipholtunnel heeft aangelegd. In deschaduwboekhouding die door administrateurs van KSS werd bijgehouden, zatook het memo aan Mulder, dat op 14 september 1994 is verstuurd op papier vanKSS.

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft anderhalf jaar geleden eenverzoek van de Tweede Kamer geweigerd om de rol van Ballast nader teonderzoeken.

/NIEUWSParlementair onderzoek naar wantoestanden in de bouw'Schikking Schipholfraude is maximaal haalbare''Bouwfraude hoort in het rijk der fabelen'