DEN HAAG - Elke woensdag zijn in de ochtendspits rond kwart over acht ruim twee miljoen Nederlanders tegelijkertijd onderweg. Daarmee is de woensdagochtend het drukste moment in het verkeer. Dat blijkt uit het onderzoek 'Mobiel in de tijd' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat maandag is verschenen.

Vrijdag is de drukste dag van de week. Het drukste moment in het weekeinde is de zaterdagmiddag rond vier uur. Dan zijn er ruim 1,6 miljoen mensen op pad.

Uit het onderzoek naar de veranderingen in de verkeersdeelname tussen 1975 en 2000 blijkt dat het aantal auto's in veertig jaar is vertienvoudigd. Reden in de jaren zestig ongeveer 650.000 auto's door Nederland, in 2000 zijn het er ruim 6,5 miljoen.

Driekwart van alle huishoudens in Nederland bezit inmiddels een auto. Eén op de vijf huishoudens heeft er twee en één op de vijftig beschikt zelfs over drie of meer auto's.

Opvallend is dat in vergelijking met de jaren zeventig de ochtend- en avondspits tegenwoordig steeds meer bestaat uit huishoudelijk en vrijetijdsverkeer, bijvoorbeeld op weg naar de supermarkt of familie. In het algemeen zijn Nederlanders vaker voor vrije tijd onderweg dan voor werk.

De toename van de mobiliteit van Nederlanders is volgens het SCP het gevolg van een andere manier van leven. Het aantal mensen is toegenomen, het gaat relatief goed met de economie, er zijn meer één- en tweepersoonshuishoudens en de taakverdeling tussen man en vrouw is veranderd. Ook blijkt dat mensen steeds verder van huis werken.