BAGDAD - De Iraakse hoofdstad Bagdad is maandagmorgen getroffen door een reeks zware bomaanslagen. Daarbij kwamen zeker mensen om het leven en raakten tientallen gewond. In het weekeinde bleef de Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz nog ongedeerd bij een raketaanval op het Rashid-hotel waar hij verbleef.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Op de eerste dag van de islamitische vastenmaand ramadan was het complex van het internationale Rode Kruis (ICRC) in de wijk Karrada het doelwit van een aanslag. Volgens ICRC-functionaris Pascal Jansen kwamen tien mensen om - twee Iraakse bewakers en acht arbeiders in een passerende truck. Vijftien Iraakse stafleden van het Rode Kruis liepen verwondingen op.

Politiebureau

In het noordoosten van de stad in het district Shaab kwamen acht mensen om bij een explosie bij een politiebureau. Bij een andere politiepost in de wijk Karkh ontplofte ook een autobom. Hier kwamen drie agenten om en raakten een aantal Amerikaanse soldaten gewond. Een agent kwam om bij een explosie in al-Khadra. Niet bekend is hoeveel slachtoffers vielen bij een onbevestigde aanval op een politiebureau in Baya in het zuidwesten van de stad.

Volgepakte ambulance

De aanslag op de gebouwen van het Rode Kruis zijn zeer waarschijnlijk uitgevoerd met een met explosieven volgepakte ambulance. Volgens de Amerikaanse niewszender CNN waren dat bij deze aanslag twee voertuigen betrokken waaronder een ambulance. Het hoofdgebouw van het Rode Kruis leed vrijwel geen schade, maar een bijgebouw raakte vrij zwaar beschadigd.

In de noordelijke wijk Shaab vielen acht doden bij een aanslag, aldus een Amerikaanse militaire politieman. Volgens sergeant Mike Toole vielen er een nog onbekend aantal gewonden.

Politiepost

In de wijk Karkh in het centrum van de stad ramde een auto de parkeerplaats van de al-Elam politiepost en ontplofte vervolgens. Dat gebeurde net op het moment dat circa veertig agenten zich hier verzamelden om aan het werk te gaan. Volgens een Amerikaanse militair zijn hier zeker drie Iraakse agenten omgekomen en raakten tien Amerikaanse soldaten verwond.

Een politieman kwam om bij een ontploffing in zijn kantoor in al-Khadra. Het gebouw werd geramd door een auto gevuld met explosieven, aldus agent Jawad Kazem.

Volgens getuigen had een vierde explosie plaats bij een politiebureau in Baya. "Het was een Landcruiser die met hoge snelheid het politiestation naderde. De bewakers schoten vier keer. Het (voertuig) sloeg rechtsaf en ontplofte", aldus buurtbewoner Mohammed Ali. Buiten het bureau lagen drie uitgebrandde auto's. Over slachtoffers is hier niets bekend.

Bremer

De Amerikaanse bewindvoerder in Irak Paul Bremer had in het weekeinde nog gewaarschuwd voor toenemend geraffineerde aanslagen. Hij zei dat 'terroristische groepen' steeds beter georganiseerd zijn.

Raket

Bij een raketaanval zondag op het zwaarbewaakte Rashid-hotel kwam een Amerikaanse kolonel om en raakten zeventien anderen gewond. De Amerikaanse onderminister van Defensie Wolfowitz kwam met de schrik vrij. Hij was fervent voorstander van een ingrijpen in Irak. De daders vuurden een aantal raketten af op het hotel.

De raketlanceerinstallatie was geplaatst op een aanhanger van een vrachtwagen en vermomd als een generator. Het was achtergelaten in een park op ongeveer vierhonderd meter afstand van het hotel. De raketten werden daarna op afstand tot ontsteking gebracht. Zeker elf raketten bleven achter in de lanceerinstallatie.

Powell

Een zichtbaar geschokte Wolfowitz verklaarde later dat de Verenigde Staten doorgaan met hun missie omdat zij het Iraakse volk willen bevrijden van "dit soort criminelen". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gaf op het televisiestation NBC toe dat de Amerikaanse regering niet had verwacht dat de aanslagen zo lang zouden voortduren en zo intensief zouden zijn.

Paul Bremer denkt dat de aanslagen niet zullen stoppen als de voormalige president Saddam Hussein eenmaal is opgepakt. "Het zou wel helpen maar er zou geen einde komen aan de aanslagen" zei Bremer na de aanval op het Rashid-hotel. Saddam Hussein is nog steeds onvindbaar. Volgens Bremer is de ex-president nog in leven en verblijft hij nog in Irak.