RIJSWIJK - Voor de meeste moslims in Nederland begint maandagde vastenmaand ramadan. De islam schrijft voor dat gelovigengedurende die maand tussen de eerste ochtendschemering enzonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Na zonsondergangdoen ze zich te goed aan extra feestelijke maaltijden.

Moslims zien het vasten als een periode van lichamelijke engeestelijke zuivering en een uiting van solidariteit met de armen.Sommige moskeeën delen tijdens ramadan eten en drinken uit aanalleenstaanden, daklozen en vluchtelingen.

Het vasten is voormoslims ook een teken van dankbaarheid jegens God voor de koran,omdat in de maand ramadan de openbaring aan Mohammed begon.

Sommige moskeeën nodigen tijdens ramadan plaatselijke politicien mensen uit de buurt uit voor een iftar, een feestelijke maaltijdom het breken van de vasten te vieren. Vorig jaar organiseerdenislamitische organisaties voor het eerst een landelijke iftar inDen Haag.

Zieken, ouderen en menstruerende, zwangere en zogende vrouwenhoeven niet te vasten. Het suikerfeest (id al-fitr), dat dit jaarop 26 november begint, markeert het einde van ramadan. Moslimsbrengen dat in familiekring door.