ROTTERDAM - De Antilliaanse premier Mirna Louisa-Godett en degemeente Rotterdam hebben zondag tot meer samenwerking besloten dieten goede moet komen van de 22.000 personen tellende Antilliaansegemeenschap in Rotterdam. Tijdens een bezoek aan de havenstad werdzij warm onthaald met een boottocht, een kerkdienst en eenwandeling door de wijk Pendrecht.

Met het gros van de Rotterdammers van Antilliaanse afkomst gaathet goed, maar enkele honderden voornamelijk jonge immigrantenhebben grote problemen. Louisa-Godett en het gemeentebestuurspraken af meer te investeren in kleine projecten op de Antillen,die direct invloed hebben op de gemeenschap.

Dat bevestigden burgemeester Opstelten en de wethouders Van derTak en De Faria. De Antilliaanse premier wilde zelf geen commentaargeven. Ze nam kennis van het Rotterdamse project Lus di Trafiko(verkeerslicht), dat is opgezet om zevenhonderd probleemjongerenweer op het rechte spoor te brengen.

Eye-opener

Rotterdam heeft bijvoorbeeld ongeveer honderd mentorenuitgezocht om de Antillianen te begeleiden. Die krijgen ook steunbij het zoeken naar werk, opleiding of vrijetijdsbesteding. "Datsoort projecten kennen ze niet op de Antillen", zei wethouder Vander Tak. "Er is ook weinig nazorg voor jongeren die metcriminaliteit in aanraking zijn gekomen. Voor de Antilliaansedelegatie waren onze projecten een 'eye-opener'."

Minder vlot ging de ontmoeting van de premier met de pers. Toenzij om een reactie werd gevraagd op de kabinetsplannen om eventueelAntilliaanse drugskoeriers de toegang tot Nederland te ontzeggen,stapte zij resoluut in de klaarstaande limousine. Tijd voor eenhanddruk met burgemeester Opstelten was er niet meer.

"Ik ben hier voor positieve dingen gekomen en wens geennegatieve vragen te beantwoorden", zei Louisa-Godett. "Die kleinegroep, die 0,001 procent die steeds negatief in het nieuws is, daarblijven jullie maar over doorgaan", aldus de premier.

De Antilliaanse premier is sinds vrijdag voor eenkennismakingsbezoek in Nederland.