NOVOSHAKHTINSK/MOSKOU - Russische reddingswerkershebben in de loop van zaterdag een groot aantal mijnwerkers wetente halen uit een ondergelopen mijn in het zuiden van Rusland.Inmiddels zijn 33 van de 46 mensen naar boven gehaald, die sindsdonderdag in de kolenmijn vastzaten.

Volgens de gouverneur van de regio Rostov zijn dertienmijnwerkers, die op een andere plek in de mijn kwamen vast tezitten, nog steeds spoorloos. Daarmee spreekt hij eerdere berichtentegen die meldden dat het contact met alle kompels was hersteld.

Vergiftigingsverschijnselen

De zoektocht naar de vermisten moest zaterdagavond wordengestaakt, omdat er in de schachten gas werd gemeten. Dereddingswerkers werden naar boven gehaald. Twee van hen toondenvergiftigingsverschijnselen doordat zij het gas inademden.Zondagochtend gaat de operatie weer door.

De hulpverleners hopen van de mannen die zaterdag werden gerednuttige informatie te krijgen over de mogelijke verblijfplaats vande andere dertien kompels.

De mijnwerkers raakten donderdag opgesloten, doordat een schachtonder de druk van een ondergronds meer bezweek. Eerdere berichtendat reddingswerkers de instroom van het ijskoude water hadden wetente stoppen, bleken onjuist. Wel wisten zij de groep van 33mijnwerkers te lokaliseren. Van de mensen die zaterdag naar bovenzijn gehaald, zou er een ernstig aan toe zijn.

Zuurstof

De hulpverleners begonnen vrijdag een speciale tunnel te graven,maar door dit tijdrovende werk zouden de opgesloten mijnwerkers paszondag kunnen worden bereikt. Tegen die tijd zou volgensdeskundigen ook de zuurstof opraken. Kort na het ongeluk wistenreddingwerkers nog 25 mensen naar boven te halen. Twee van henwaren zwaargewond.