AMSTERDAM - Een groep anti-fascisten heeft zaterdag met eentegendemonstratie bij het Centraal Station in Amsterdam de geplandeactie van het comité Stop Martijn tegen pedofilie voorkomen.

Burgemeester Cohen verbood de extreemrechtse initiatiefnemers vanhet comité zaterdagmiddag de stad binnen te gaan. Volgens eenwoordvoerder van de burgemeester was het "onverantwoord" de actievan Stop Martijn door te laten gaan. Cohen wilde de acties inaanvang niet verbieden.

Op de plek waar het comité Stop Martijn zaterdag om 14.00 uurwilde demonstreren, verzamelden zich een groep anti-fascisten vooreen tegendemonstratie. De Mobiele Eenheid (ME) heeft daar, tenwesten van het Centraal Station, enkele charges uitgevoerd en deactievoerders uiteen gejaagd. Daarbij zijn arrestaties verricht.

Doofpot politiek

Het comité Stop Martijn is een reactie op de stichting Martijn,een belangenclub voor pedofielen. De actievoerders wildendemonstreren tegen wat zij noemen "de doofpot politiek van deNederlandse overheid" ten aanzien van pedofielen.

Een van de initiatiefnemers van de actie was M. Smit, voormaliglid van Leefbaar Rotterdam. Hij moest de partij verlaten wegenszijn extreemrechtse sympathieën. Nu vertegenwoordigt hij NieuwRechts in de gemeenteraad van Rotterdam. Hij pleit momenteel voorchemische castratie van veroordeelde pedofielen en de doodstrafvoor mensen die meermalen een kind verkrachtten.

Voor zijn actie van zaterdag kreeg Smit steun van de NieuweNationale Partij en het comité Moeders tegen pedofilie.De anti-fascisten laten uitdrukkelijk weten niet achter deideeën van pedofielenorganisatie Martijn te staan. Wel zien ze eengevaar in hoe extreemrechts de weerzin tegen pedofilie aangrijpt omhun ideeën aan de man te brengen.