SYDNEY - Australië heeft zaterdag aanpassingen in depluimvee-export aangekondigd. Het land wil problemen, zoals met de'schapenboot', voorkomen. Landbouwminister Warren Truss stemdeechter niet in met een door dierenbeschermers geëist verbod op deuitvoer van levende dieren.

De boot, met 50.000 Australische schapen aan boord, dreef 79dagen op zee, omdat geen enkel land de lading wilde hebben. Delading was bedoeld voor Saudi-Arabië, maar die wilde er niets meermee te maken hebben, aangezien enkele schapen met een ziekte besmetzouden zijn. Tientallen andere landen wilden de schapen ook nietmeer.

Uiteindelijk gingen de dieren gratis naar Eritrea dat er vanAustralië nog geld bovenop kreeg. Het schip was overigens eigendomvan rederij Vroon, maar vaart onder Filipijnse vlag.Het gedoe leidde tot veel kritiek van dierenliefhebbers die zeerbezorgd waren over het welzijn van de schapen.

Minister Truss vanLandbouw zei zaterdag dat er maatregelen komen waarbij het welzijnvan dieren voorop staat. "Ik ben blij dat de zaak is opgelost opeen manier die bevredigend is voor de schapen en voor de bevolkingvan Eritrea. Maar we moeten er nu wel aan werken dat dit nooit meergebeurt." De bewindsman kon nog niet aangeven om welkeaanpassingen het gaat.