WILLEMSTAD - De immigratiedienst op vliegveld Hato van Curaçao probeert sinds kort zo veel mogelijk potentiële bolletjesslikkers de toegang tot het eiland te weigeren.

"We ondervragen de verdachte personen en als blijkt dat ze onvoldoende geld of valse reispapieren hebben zetten we ze op hetzelfde vliegtuig terug naar Amsterdam", zegt een medewerkster van de immigratiedienst op Curaçao.

Ze vertelt dat deze vrij nieuwe werkwijze noodzaak is omdat op Schiphol potentiële bolletjesslikkers niets in de weg wordt gelegd om naar Curcaçao te vliegen. "Dat gebeurt omdat ze op dat moment feitelijk geen drugs bij zich hebben. Maar in Nederland kan men natuurlijk wel op de vingers natellen dat die personen weer snel als drugskoeriers naar Nederland terugkeren."

De beambte van de immigratiedienst zegt bij het controlepunt op de luchthaven, dat maandagmiddag zeven mogelijke bolletjesslikkers zijn onderschept en teruggestuurd naar Amsterdam.

Herkennen

"Je kunt deze mensen goed herkennen. Ze hebben weinig bagage bij zich en zien er vaak onverzorgd uit. Maar op weg naar Curaçao hebben de koeriers natuurlijk niets bij zich. Dan is het aan ons om ze informatie te ontlokken, waardoor wij een grond krijgen om ze de toegang tot Curacao te weigeren."

De immigratiedienst kan een passagier onder meer niet toelaten op basis van gebrek aan geld, een ongeldig paspoort of andere ongeldige reisdocumenten.

Park Hotel

"We vragen vaak waar ze verblijven. Als de mensen dan zeggen dat ze twee weken in een hotel logeren en maar een paar honderd euro bij zich hebben, dan weet je dat deze persoon niet eens zijn verblijf kan betalen, laat staan zijn eten", zegt de medewerkster van de immigratiedienst. "Als je dan ook nog hoort dat ze in het Pelikaan Hotel of het Park Hotel verblijven, weet je dat het fout zit."

Ze vertelt dat er zojuist ook nog drie drugskoeriers zijn opgepakt, die naar Schiphol wilden vliegen. "Ze zitten nu hier boven en komen straks van deze trap af, om te worden afgevoerd." Korte tijd later worden twee mannen die met handboeien aan elkaar vastgemaakt zitten, van de trap begeleid. Tien meter daarachter komt nog een flink vermagerde vrouw aangelopen. Ze kijkt angstig om zich heen. Een handjevol rechercheurs loopt om het drietal en begeleidt ze naar twee gereedstaande politieauto's.