NEW ORLEANS - De almaar uitbreidende olievlek in de Golf van Mexico wordt afgefakkeld. De Amerikaanse kustwacht meldde woensdag toestemming te hebben gekregen van de Amerikaanse autoriteiten.

Vorige week zonk het drijvende olieplatform Deepwater Horizon ongeveer 80 kilometer uit de kust van Louisiana na een explosie. Daardoor kwamen vermoedelijk elf mensen om.

De pijpleiding bleef echter open en per dag stroomt er circa 160.000 liter olie in zee, waardoor het een van de grootste olielekkages en milieurampen in de Amerikaanse geschiedenis dreigt te worden als het lek niet gedicht wordt.

Onderzeeërs

De Britse oliemaatschappij BP, die het boorplatform huurde, probeert het lek met onderzeeërs te dichten, maar tot op heden zonder succes. Ingenieurs zoeken ook naar andere oplossingen om de lekken te dichten.

Er wordt onder meer gewerkt aan een grote koepel die over de lekken heen moeten komen om het wegstromen van de olie te stoppen. Per dag kost de opruimingsactie het olieconcern circa 4,5 miljoen euro.

Natuurgebied

De vlek meet inmiddels ongeveer 130 bij 70 kilometer en is de kust van de Amerikaanse staat Louisiana tot op 30 kilometer genaderd. Gevreesd wordt dat de olie de Mississippidelta bereikt, een kwetsbaar natuurgebied bij de stad New Orleans.

Ondertussen heeft een van de weduwes van het ongeval met het platform de eigenaar van het gezonken booreiland Transocean ltd, BP en de Amerikaanse autoriteiten voor de rechter gedaagd wegens nalatigheid.