DEN HAAG - Minister Hermans van Onderwijs wil nog niets zeggen over eventuele fraude in het hoger beroepsonderwijs. Het onderzoek hiernaar van zijn accountantsafdeling is vrijwel klaar, maar de beschuldigde partijen moeten er nog op reageren. Dat houdt in dat het rapport pas eind volgende maand te verwachten is.

Hermans sluit niet uit hierna het Openbaar Ministerie in te schakelen. Hermans zei dat dinsdag in antwoord op schriftelijke Kamervragen.

De suggestie van de Tweede-Kamerleden Hamer (PvdA) en Lambrechts (D66) dat Hermans al eerder op de hoogte was van fraude met inschrijving van buitenlandse studenten werpt de bewindsman verre van zich. Hij blijft erbij dat hij pas half november stukken van ex-medewerkers uit de hbo-wereld kreeg. Daarop stelde hij direct een onderzoek in.

Hamer vermoedt dat de minister met de zaak in zijn maag zit, omdat zijn ministerie al eerder van de zaak afwist, maar hem niet heeft ingelicht. Zij hoopt donderdag in een spoeddebat van Hermans te horen hoe de vork precies in de steel zit.