UTRECHT - Boven Nederland is vrijdagavond of -nacht mogelijk zeldzaam helder poollicht waarneembaar. Dat meldt een woordvoerder van het KNMI. De vooruitzichten lijken gunstig omdat het weerinstituut een vrij heldere nacht verwacht.

Poollicht of noorderlicht hangt samen met uitbarstingen op de zon. Het kleurrijke schouwspel van groen en rood licht ontstaat als geladen deeltjes die bij die uitbarsting vrijkomen de dampkring van de aarde binnendringen.

Het noorderlicht dat vrijdag mogelijk boven Nederland schijnt, wordt veroorzaakt door een enorme explosie op de zon. Die uitbarsting vond plaats op 22 oktober en was een van de grootste van de afgelopen jaren. "Met een kracht van vele malen alle atoombommen op aarde", aldus sterrenwacht R. Wielinga van het Museum Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht.

Die explosie was gericht op aarde, waardoor geladen deeltjes van de zon deze kant op dwalen. "Als die deeltjes in de dampkring komen, knallen ze heel hard tegen gasatomen aan. Daardoor ontstaat poollicht."

Noorderlicht is "fascinerend mooi", zegt Wielinga. "De hemel staat in vuur en vlam. Het is indrukwekkend." De sterrenwacht acht de kans groot dat als er noorderlicht schijnt, dat maximaal te zien is tussen middernacht en 2.00 uur 's nachts. Dat licht is het best waarneembaar buiten de stad, in de open polder. Wielinga adviseert de mensen om naar het noorden te kijken.