ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft de 27-jarige Wanda R. vrijdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het hof acht de vrouw schuldig aan het medeplegen van doodslag op haar -jarige dochter Rowena in augustus 2001. Het meisje werd bekend onder de naam 'het meisje van Nulde'.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Haar advocaat vroeg om vrijspraak. Omdat nooit exact is komen vast te staan hoe Rowena om het leven is gekomen, kon zijn cliënt niet voor doodslag worden veroordeeld, vond hij.

De rechtbank in Zutphen veroordeelde R. eerder dit jaar tot acht jaar cel, na een eis van vijftien jaar en tbs. Zowel R. als het OM ging tegen dat vonnis in beroep. Het OM vreest voor herhaling en acht de tbs-maatrgele daarom noodzakelijk.

De gedragskundige observatiekliniek Pieter Baan Centrum heeft geadviseerd tbs op te leggen. Een contra-expertise resulteerde in een tegengestelde visie. Het Arnhemse hof schaart zich achter de conclusies van het tegenonderzoek en vind het gevaar voor herhaling niet zodanig dat tbs opgelegd moet worden.

Rowena stierf aan de gevolgen van stelselmatige, zware mishandeling. De vriend van Wanda R., Mike J. is daarvoor veroordeeld tot twaalf jaar en tbs. Hij berustte in zijn veroordeling en ging niet in hoger beroep.