DEN HAAG - Een kwart van de winkelbedrijven kreeg vorig jaar te maken met diefstal door eigen winkelbedienden. Een op de zes ondernemingen werd geconfronteerd met afpersing en bedreiging. Dergelijke problemen vormen bij een kwart van de winkelbedrijven een belemmering bij de zoektocht naar een ondernemer die de onderneming wil voortzetten.

Dat zijn de voornaamste conclusies uit het vrijdag gepubliceerde rapport Criminaliteit en Ondernemen in de detailhandel van onderzoeker Maurice de Hond onder 556 leden van Mitex, de brancheorganisatie van de mode-, schoenen- en sportwinkels. De uitkomsten gelden voor de gehele detailhandel, aldus de onderzoeker.

In september kreeg ruim de helft van de zaken te maken met diefstal. Het gaat naar om een schade van naar schatting een procent van de jaaromzet. Diefstal en agressief gedrag tegenover het personeel zijn de afgelopen vijf jaar toegenomen, vindt 40 procent van de ondernemingen.

Ziekteverzuim

"De gevolgen voor het personeel zijn echter zeer beperkt. Het ziekteverzuim ten gevolge van criminaliteit en agressie blijft laag", zo staat in het rapport. Er zijn maar weinig personeelsleden voor wie criminaliteit en agressie teveel wordt en die ontslag nemen.

Ondernemers hebben er meer last van. Een op de vier heeft door de criminaliteit minder plezier in zijn baan. "Deze onvrede wordt in de hand gewerkt doordat men (zeer) ontevreden is over het optreden van de politie, het Openbaar Ministerie en de rechters bij de bestrijding van de criminaliteit."

In 45 procent van de gevallen van diefstal doen ondernemers geen aangifte bij de politie. Bij afpersing of oplichting melden zij in procent van de gevallen dat wel.

Vooral de opmerking van De Hond dat het onderzoek representatief voor de gehele middenstand, heeft de branche laten schrikken. "Het CBS heeft over 2001 een omzet van 68 miljard euro in deze bedrijfstak gemeld. Dat betekent dus een schade van 680 miljoen euro per jaar ofwel 1,5 miljard guldens. Dat zijn bedragen waarvan ik steil achterover sla", aldus een woordvoerder van Mitex.

Volgend jaar september wordt het onderzoek herhaald. Mitex gaat ervan uit dat de resultaten dan zijn verbeterd. De zegsman onderstreept dat MKB Nederland en het ministerie van Justitie begin dit jaar diverse afspraken hebben gemaakt, onder meer over een digitale aangifte van diefstal.