MOSKOU - Reddingswerkers doen vrijdag verwoede pogingen om in het zuiden van Rusland 46 mijnwerkers te bevrijden uit een ondergelopen kolenmijn. De arbeiders kwamen donderdagavond op ongeveer 800 meter diepte vast te zitten. Hulpverleners hebben sindsdien nog geen levensteken ontvangen.

Een van de schachten in de mijn bezweek donderdagavond onder de druk van het water van een nabijgelegen ondergronds meer. Negentien mensen uit de mijn in de regio Rostov aan de Don wisten te ontsnappen.

Water

Per uur zou er ongeveer 15.000 kubieke meter water in de mijn lopen. De 46 opgesloten mijnwerkers, die verstoken zijn van electriciteit, hebben naar schatting genoeg zuurstof voor twee dagen. Volgens deskundigen is dat ongeveer de hoeveelheid tijd die reddingswerkers nodig hebben om een gat te graven naar de plek waar de kompels gevangen zitten.

Mijnongelukken

In Rusland en andere voormalige Sovjet-republieken komen regelmatig mijnongelukken voor, vaak door slecht onderhoud. In juni kwamen in Koezbas-mijnstreek achter de Oeral elf mijnwerkers om het leven toen een schacht instortte.