EINDHOVEN - Met het aanbreken van de wintertijd, in de nacht van zaterdag op zondag, breekt voor veel mensen een periode aan waarin ze zich somber voelen, prikkelbaar zijn, slaap hebben en de neiging hebben om veel te eten. Dat meldde de Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid uit Eindhoven vrijdag.

Volgens de stichting heeft 3 procent van de bevolking last van winterdepressies die gepaard gaan met (ernstige) somberheid. 8 Procent worstelt met de winterblues en is niet depressief, maar wel prikkelbaar, heeft een grotere slaapbehoefte en eet meer.

De problemen ontstaan volgens een woordvoerder door gebrek aan licht. "Veel mensen gaan in het donker naar hun werk, hebben geen daglicht op het werk en keren in het donker terug naar huis."

De stichting registreert een toenemend aantal klachten door arbodiensten, bedrijfsgeneeskundige diensten en bedrijfsartsen over gebrekkig licht op de werkvloer. "De ramen zijn te klein, of de lichtintensiteit van de lampen schiet tekort." Vooral in de detailhandel en de gezondheidszorg spelen problemen, schetst hij. "Als mensen werken met te weinig daglicht groeit de vermoeidheid."

Ongeveer 50 procent van de beroepsbevolking heeft volgens de organisatie in meer of mindere mate last van de winterblues. De stichting voorspelt een run op lichtapparatuur de komende weken. De vraag naar kunstmatig daglicht, 'verpakt' in speciale lampen, wordt volgens de woordvoerder ongeveer vijf keer zo groot als in de zomer. 75 Procent van de mensen met winterblues heeft baat bij lichttherapie, aldus de stichting.