DEN HAAG - Bijna 60 procent van de Nederlanders vindt het leven niet langer de moeite waard als ze door dementie niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek van NIPO onder duizend Nederlanders van veertig jaar en ouder, in opdracht van Stichting Wonen met Dementie. De stichting presenteert de resultaten maandag bij de start van de landelijke campagneweek 'Wonen met dementie'.

Het merendeel van de Nederlanders maakt zich ernstig zorgen over dementie en de kwaliteit van leven en zorg die hen in het geval van dementie te wachten staat. Het onderzoek wijst verder uit dat 89 procent van de ondervraagden het liefst wordt verzorgd in een huiselijke omgeving, met weinig anderen en met dag en nacht professionele zorg als ze door dementie niet meer thuis kunnen blijven. Dat komt mooi uit, want kleinschalige zorg voor dementen is precies waarvoor Stichting Wonen met Dementie tijdens de actieweek aandacht vraagt.

De stichting wil met de campagne Wonen met dementie het grote publiek bekend maken met een alternatieve manier van zorg. Volgens de stichting wordt het leven van een patiënt leuker wanneer hij in een woonproject verblijft in plaats van in een verpleegtehuis. "Kwaliteit van leven is belangrijker dan intensieve medische behandeling, omdat mensen met dementie niet meer beter worden", aldus de stichting.

Uit onderzoek blijkt dat patiënten die in een huis wonen met hun eigen kamer, eigen meubels, weinig regels en weinig andere patiënten niet in paniek raken, minder weg lopen en beter eten. Dat alternatief voor het schrikbeeld van het verpleegtehuis met grote afdelingen bestaat op ongeveer honderd plaatsen in Nederland.