ARNHEM - Krijgt de moeder van Rowena Rikkers, bekend geworden als 'het meisje van Nulde' wel of geen tbs? Dat is de voornaamste vraag waar het gerechtshof in Arnhem vrijdag uitspraak over doet. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.

De 27-jarige Wanda R. uit Dordrecht werd begin dit jaar door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf in verband met de gewelddadige dood van haar -jarige dochter in augustus 2001. Rowena werd na haar dood in de vriezer gelegd, in stukken gezaagd door haar stiefvader Mike J. en verspreid door Nederland achtergelaten, onder andere bij het Veluwse Strand Nulde. J., die is veroordeeld tot twaalf jaar en tbs, kwam later op zijn verklaringen terug. Zijn zaak komt overigens niet meer in hoger beroep voor.

Het is altijd onduidelijk gebleven waar Rowena precies aan is overleden, mede door de verminking en ontleding van het stoffelijk overschot. De rechtbank nam de conclusie van enkele deskundigen over dat Rowena door verstikking om het leven is gekomen. Volgens advocaat-generaal W. Rosingh is het meisje gestorven aan de gevolgen van stelselmatige, zware mishandeling en uitputting.

Advocaat D. Moszkowicz pleitte voor vrijspraak, omdat zijn cliënt niet kan worden veroordeeld voor het medeplegen van doodslag als de doodsoorzaak niet is vast komen te staan.

Rosingh nam het Wanda vooral kwalijk dat zij niet heeft ingegrepen toen de ernstige mishandelingen door J. eenmaal waren begonnen. Volgens hem is ze daarmee volstrekt tekortgeschoten in de bescherming van haar kind. Rowena vond de dood in de Rotterdamse woning van J.

Wanda, die voor het hof verklaarde dat zij zich nog steeds onschuldig voelt aan de dood van haar dochter, wil absoluut geen tbs met dwangverpleging. Ze is, zo zei ze zelf, wel bereid mee te werken aan een andere vorm van behandeling. Deskundigen van de justitiële observatiekliniek Pieter Baan Centrum kwamen tot het oordeel dat Wanda wel tbs zou moeten krijgen, deskundigen die een tegenonderzoek uitvoerden, meenden van niet. Wel staat volgens alle onderzoekers vast dat de vrouw, die nog twee dochtertjes heeft, een stoornis heeft en behandeld dient te worden.