AMSTERDAM - De zorgverzekeraar en polisvoorwaarden worden straks sterk bepalend voor de tijd die patiënten op een wachtlijst staan. Hierdoor kan het binnenkort gebeuren dat de ene patiënt weken langer moet wachten op een operatie dan een andere patiënt in hetzelfde ziekenhuis, zo bericht het Algemeen Dagblad.

Nu is het nog zo dat patiënten de vrijheid hebben om zelf op zoek te gaan naar een ziekenhuis met kortere wachttijden. Omdat zorgverzekeraars straks niet meer met alle ziekenhuizen Nederland een contract hoeven af te sluiten als gevolg van de nieuwe financiering die in de zorg wordt ingevoerd, kunnen verzekerden alleen nog terecht in klinieken die een contract met hun verzekeraar hebben.

Bovendien krijgen consumenten straks te maken met forse prijsverschillen. Wie een verzekeraar kiest die kortere wachtlijsten belooft, zal veel hogere premies moeten betalen. Bij goedkopere ziekenfondsen zullen de mogelijkheden beperkter zijn.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) denkt dat wachttijden een rol zullen spelen in de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars. Sommige zorgverzekeraars willen dat hun klanten binnen een paar dagen aan de beurt zijn, terwijl andere ziekenfondsen ook met een wachttijd van een paar weken genoegen neemt, aldus de NVZ.