LONDEN - Christie's heeft verborgen gehouden dat eenschilderij van de Nederlandse oude meester Jacob Duck is geroofddoor de nazi's. Toen het Britse veilinghuis de herkomst ontdekte,heeft het verzuimd de autoriteiten van de kunstmarkt of deerfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar te waarschuwen. Datheeft de Britse krant The Guardian vrijdag geschreven.

Christie's hangt een proces boven het hoofd, aangespannen doornabestaanden van de oorspronkelijke joodse eigenaren die zijnomgekomen in Auschwitz. De krant heeft de familie opgespoord.

Gevoelig

Volgens The Guardian hebben nazi's het zeventiende eeuwse doekin 1937 gestolen van Ulla en Moritz Rosenthal, die later in hetconcentratiekamp om het leven zijn gekomen. Door nazi's gestolenschilderijen liggen gevoelig in de kunstmarkt en Christie's heeftzich erop laten voorstaan ernaar te streven dat kunstwerken bij hunrechtmatige eigenaren terugkomen.

Volgens de krant tonen internationale documenten en e-mailstussen medewerkers van het veilinghuis in dit geval het tegendeelaan. Christie's heeft geen pogingen ondernomen in contact te komenmet nazaten van de Rosenthals.

Christie's heeft in plaats daarvan het schilderij teruggegevenaan Carl Schunemann, een Duitse verzamelaar en goede klant van hetveilinghuis. Die wilde het doek inbrengen op de veiling van juli in Londen in de hoop dat het ongeveer 60.000 pond (86.000euro) zou opbrengen, meldde The Guardian.