AMSTERDAM/NEW YORK - De voormalige Amerikaanse president Clinton heeft donderdag bekendgemaakt dat de stichting die zijn naam draagt, een akkoord met vier farmaceutische bedrijven heeft gesloten. Hierdoor wordt de prijs van aidsmedicijnen, bestemd voor de Derde Wereld, gehalveerd. Het zou gaan om de prijs van generieke antiretovirale middelen, maakten het Nederlandse Aidsfonds en Pharmaccess International bekend.

Het Clinton Foundation HIV/AIDS Initiative sloot de overeenkomst met drie Indiase en een Zuid-Afrikaanse fabrikant van medicijnen. In plaats van een kostenplaatje van 300 dollar per jaar zou een behandeling nu uitkomen op 140 dollar. Het fonds wil grote programma's opzetten in Afrika waar honderdduizenden mensen tot nu toe geen enkele vorm van behandeling hebben gekregen.

De deal is volgens Clinton "een grote doorbraak in onze pogingen behandelprogramma's op te zetten in plaatsen waar tot nu toe eigenlijk geen medicijnen en dus geen hoop kwamen". Het Nederlandse Pharmaccess International is een partner van de Clinton Foundation en werkt aan de implementatie van het behandelprogramma in Tanzania en Zuid-Afrika.