MADRID - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft donderdag de internationale gemeenschap op de donorconferentie voor de wederopbouw van Irak opgeroepen royaal te zijn. De uitkomst van de tweedaagse bijeenkomst in Madrid is echter onzeker.

Annan zei dat de wederopbouw niet kan wachten tot een soevereine Iraakse regering is geïnstalleerd. De reconstructie "eist nu onze dringende aandacht", aldus Annan. Hij wees de aanwezigen erop dat Irak "onze aandacht en betrokkenheid nog vele jaren zal eisen".

Hoog niveau

Voor aanvang van de conferentie was Annan positief gestemd over het resultaat. Hij noemde het een goed teken dat zoveel landen op hoog niveau op de bijeenkomst zijn vertegenwoordigd. De Amerikaanse regering hoopt dat meer dan 30 miljard wordt toegezegd.

Ook de door de Amerikanen aangestelde Iraakse regeringsraad pleitte voor vrijgevigheid. Voorzitter Iyad Allawi van de regeringsraad zei dat na de verwoestingen van de afgelopen 35 jaar onder het bewind van Saddam Hussein veel hulp nodig is, aldus de BBC.

Vooruitgang

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari zei dat donoren niet bang moeten zijn hun geld in Irak te steken. Volgens de bewindsman is er vooruitgang in zijn land en moet de internationale gemeenschap zich niet laten afschrikken door het veiligheidsvraagstuk.

In de Spaanse hoofdstad zijn 74 landen en meer dan twintig internationale organisaties aanwezig. Volgens de VN en de Wereldbank is tot 2007 zeker 36,5 miljard dollar (31 miljard euro) nodig. In totaal zou de wederopbouw 56 miljard dollar (ruim 47 miljard euro) gaan kosten.

Rijke golfstaten

Washington heeft al 20 miljard dollar (17 miljard euro) toegezegd. De Wereldbank, Japan, Europese Unie, Groot-Brittannië en Spanje hebben al ruim 7,5 miljard dollar (6,4 miljard euro) beloofd. Aanzienlijke donaties worden vooral nog van de rijke Golfstaten verwacht.