DEN HAAG - De meerderheid van de Tweede Kamer staat achter de wijze waarop het kabinet de kwestie-Mabel Wisse Smit heeft aangepakt. Niet alleen de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 prezen donderdag de tekst en uitleg van premier Balkenende en minister Remkes van Binnenlandse Zaken, maar ook de ChristenUnie, SGP en SP toonden zich tevreden.

PvdA, GroenLinks en LPF hadden wel veel kritiek, maar dienden geen motie in om hun ongenoegen kracht bij te zetten. PvdA-leider Bos heeft de indruk dat de pijnlijke openbare veroordeling van Wisse Smit vermijdbaar was geweest als eerder besloten was tot diepgravend onderzoek. Hij vraagt zich af of zorgvuldig is gehandeld. "De juiste regie en taxatie ontbraken", aldus Bos.

Toekomst van monarchie

LPF-leider Herben was het hardst in zijn oordeel: "beoordelingsfout is op beoordelingsfout gestapeld". Hij wil een fundamentele discussie over de toekomst van de monarchie.

Bos en interim-fractievoorzitter Vos van GroenLinks zijn beiden van mening dat Balkenende en Remkes 'pingpongden' met hun verantwoordelijkheid; de premier schoof verantwoordelijkheden naar de minister van Binnenlandse Zaken en omgekeerd.

Daardoor is volgens hen niet meer duidelijk wie waar verantwoordelijk voor was. "Balkenende maakte Remkes verantwoordelijk, maar kreeg niet alle informatie van de premier om dat waar te maken", concludeerde Bos. Ook VVD'er Van Aartsen heeft zich daar over verbaasd.