STRAATSBURG/BRUSSEL - De uiterst luxe pensioenregeling voor leden van het europarlement heeft geleid tot een relletje. Het Britse parlementslid Balfe heeft geprobeerd de Europese Rekenkamer het zwijgen op te leggen over de omstreden regelingen voor onkosten en pensioen van de parlementariërs.

Balfe stuurde parlementsvoorzitter Cox een mailtje met de vraag het hoofd van de Rekenkamer aan te spreken over de 'obsessie' van een nieuw Zweeds lid van die instelling. De Zweed wil de vele vergoedingen van de parlementsleden aan de kaak wil stellen.

De verontwaardiging was meteen groot bij europarlementsleden die lucht kregen van het uitgelekte kattebelletje. Cox heeft al gezegd het verzoek te verwerpen. Europarlementariër Van Hulten (PvdA) is 'stomverbaasd' over de gang van zaken. Hij voorspelt dat de actie van Balfe een omgekeerd resultaat zal hebben, omdat de Rekenkamer door het relletje des te kritischer zal zijn over de vergoedingen.

Leden van het europarlement kunnen vrijwillig deelnemen aan een pensioenfonds, dat een uitkering levert bovenop het normale pensioen. De belastingbetaler moet opdraaien voor het leeuwendeel van de premie. De 31 Nederlandse europarlementsleden hebben in een gedragscode vastgelegd daar geen gebruik van te zullen maken.