ARNHEM - De van fraude en corruptie verdachte ex-topambtenaar H. de S. kreeg op een dag in 2001 zomaar een gloednieuwe, dure BMW cadeau van directeur Landman van evenementenbureau Gelderland Events BV. Omdat de ambtenaar een jaar eerder ook al een dure auto van de zaak voor zichzelf had uitgezocht, mocht zijn vrouw vanaf die dag daar in rijden.

Dat heeft de ex-ambtenaar donderdagmiddag verklaard voor de rechtbank in Arnhem. De S. zei wel verbaasd, maar blij met de auto te zijn. Negen dagen na het cadeau is een valse brief aan de bank verzonden, waarin de provincie Gelderland belooft 1,9 miljoen gulden te betalen aan het evenementenbureau. Het bedrijf kreeg op basis van die brief nieuw krediet van de bank.

Opsteller brief

Wie de bewuste brief, een in een reeks van valse documenten, heeft opgesteld en verstuurd is donderdag na urenlang verhoor niet duidelijk geworden. Ex-gedeputeerde Scheerder zegt dat zijn handtekening onder de valse brief vals is.

Zijn advocaten willen dat er nieuw grafologisch onderzoek wordt gedaan naar de brief, die volgens het Nederlands Forensisch Instituut "mogelijk" niet van Scheerder afkomstig is.

Beschermen

De verdediging van Scheerder riep de ex-ambtenaar op als getuige toen de verwarring over de bewuste brief steeds groter werd. Als getuige verklaarde De. S. dat hij in eerste instantie Landman heeft proberen te beschermen bij de politie, maar daar had hij nu "duidelijk geen behoefte meer aan."

Volgens De S. is de brief door Scheerder ondertekend op het kantoor van het bedrijf. Volgens Landman heeft Scheerder de brief thuis ondertekend. Scheerder zegt dat dat onmogelijk is, aangezien hij een oogoperatie had ondergaan en vrijwel niets kon zien, laat staan autorijden.