AMSTERDAM - De grootste openbare bibliotheek van Nederland verrijst de komende jaren op het Oosterdokseiland in Amsterdam. De bibliotheek 'nieuwe stijl' moet in 2007 klaar zijn en kost 88 miljoen euro. Dat maakte de gemeente Amsterdam donderdag bekend.

De nieuwe centrale bibliotheek wordt gebouwd omdat de huidige aan de Prinsengracht veel te klein is. Dat gebouw kan het toenemende aantal bezoekers niet aan en de faciliteiten schieten te kort.

Zo heeft de huidige bibliotheek driehonderd studieplaatsen, waar de toekomstige twaalfhonderd biedt. De helft daarvan heeft internetaansluiting, waarbij bezoekers begeleiding kunnen krijgen van deskundige medewerkers.

De bibliotheek krijgt ook een auditorium voor onder meer lezingen, toneel- en muziekvoorstellingen. Verder komt er een tentoonstellingsruimte, een leescafé en worden cursussen aangeboden. De uitleen en het terugbrengen van boeken gaat helemaal automatisch.

Het gebouw komt op het Oosterdokseiland, naast het Centraal Station. Het ontwerp van Jo Coenen bestaat uit drie oplopende terraslagen die met elkaar verbonden zijn door liften, trappen en roltrappen. Onder het gebouw komt een parkeergarage. Het totale oppervlak wordt 27.500 vierkante meter, ruim twee keer zo groot als de huidige. De bibliotheek gaat zeven dagen per week open van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Tot voor kort stond het TPG-gebouw op het Oosterdokseiland. De sloop daarvan is in volle gang. De gemeente wil het Oosterdokseiland, tussen spoor en Oosterdok, aan het centrum van de stad vastplakken. Pleinen, vlonders op het water en bruggen moeten centrum en eiland tot een geheel maken.