DEN HAAG - Het dreigen met het intrekken van landingsrechten voor zogeheten risicovluchten is ongepast en storend voor de relatie tussen Nederland en de Antillen. Dat heeft M. Adriaens, gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen, donderdag gezegd in reactie op uitspraken van minister Donner van Justitie.

Donner zei woensdag tijdens een bezoek aan Berlijn dat hij de bestrijding van drugssmokkel op vluchten vanuit de Antillen en Suriname, waarop vaak bolletjesslikkers meereizen, wil verharden. Als er stelselmatige drugssmokkel blijft plaatsvinden, moeten in het uiterste geval deze risicovluchten worden verboden, vindt de minister.

"Gezien de inspanningen die de Antillen het afgelopen jaar geleverd hebben om drugssmokkel in te dammen, zijn de uitspraken van Donner ongepast. Er moet betere controle op Schiphol plaatsvinden, ook op vluchten vanuit landen als Venezuela", aldus Adriaens. Volgens de gevolmachtigde minister moet Donner ophouden met de Antillen telkens de zwartepiet toe te spelen.

De financieel topman van KLM, R. Ruijter, liet donderdag weten niks te zien in de plannen van Donner. De overheid moet drugscontroles uitvoeren, KLM is daar niet verantwoordelijk voor, aldus Ruijter. Als de overlast van drugskoeriers aan boord te groot wordt, overweegt KLM helemaal niet meer naar de Antillen te vliegen. Ook Dutch Caribbean Airlines (DCA) en Air Holland vliegen tussen Nederland en de Antillen.

Het is niet de eerste keer dat een minister van Justitie dreigt met het intrekken van landingsrechten in verband met drugssmokkel. De toenmalige bewindsman Korthals eiste vorig jaar van DCA dat de maatschappij preventieve controles op de route Willemstad-Amsterdam zou houden. Volgens de Korthals was DCA medeplichtig aan drugssmokkel. Het bedrijf voert inmiddels wel de zogenoemde pre-flight controles uit.