AMSTERDAM - Gemeenten en coffeeshophouders zijn allerminst gelukkig met het plan van minister Donner (Justitie) om drugstoeristen te weren uit coffeeshops met een pasjes- of ledensysteem. "Waardeloos", noemt de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) het idee.

"Een ledensysteem veroorzaakt grote overlast op straat. Dealers in harddrugs nemen de handel over", zegt een woordvoerder van de bond donderdag. De gemeente Venlo deelt die vrees. De grensgemeente vreest een explosieve toename van illegale handel door drugsrunners. Venlo wil zo snel mogelijk een gesprek met Donner over de consequenties van zijn ideeën.

Coffeeshops

Venlo heeft vijf gedoogde coffeeshops en een onbekende veelvoud daarvan aan illegale shops. Venlo heeft juist het plan gelanceerd om twee nieuwe coffeeshops vlakbij de Duitse grens te gedogen om de overlast voor de bewoners in het centrum te verminderen.

Voor hun inkomsten zijn de coffeeshops in Amsterdam en de grensstreek volgens de BCD niet afhankelijk van buitenlanders. "Zelfs in de zomermaanden is 70 procent van mijn klanten Nederlands", stelt de woordvoerder die zelf een coffeeshop uitbaat aan de Oudezijds Voorburgwal in de hoofdstad.

De gemeente Enschede wil niet op de plannen vooruitlopen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil eerst de concrete voorstellen afwachten om dan de stemming onder de leden te peilen. Minister Donner lanceerde zijn idee woensdag onder druk van zijn Duitse collega Schily die veel kritiek heeft op de Nederlandse drugsbestrijding.