PARIJS - De Franse politie en hulpdiensten hebben in de nacht van woensdag op donderdag een rampenoefening gehouden in het metrostation Invalides in het centrum van Parijs.

Invalides is één van de drukste metrostations van de Franse hoofdstad, waar behalve de gewone stadstreinen ook de regionale sneltreinen van de RER stoppen. Vanaf middernacht werd een gifgasaanval gesimuleerd, waarvoor ongeveer vijfhonderd mensen (politieagenten, brandweerlieden, artsen en reddingswerkers) waren opgeroepen. Rond kwart voor vier was de oefening afgelopen.

Volgens het scenario van 'Piratox', zoals de oefening is genoemd, hadden twee terroristen een bom laten ontploffen waarbij gifgas vrijkwam van het type sarin. Dat werd in 1995 gebruikt voor een aanslag in de metro van Tokio, waarbij twaalf mensen omkwamen en duizenden gewond raakten. Voor Piratox was in de nabijgelegen militaire academie een noodhospitaal ingericht en waren zes ontsmettingstenten opgezet. Daarin moesten de vijftig 'slachtoffers' worden verzorgd.

Tijdens de oefening was het metrostation gesloten voor publiek en de hele wijk was afgezet. Premier Jean-Pierre Raffarin en zijn minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy deden eraan mee. Raffarin benadrukte ter plaatse tegenover de pers dat er momenteel geen speciale dreiging bestaat van een terroristische aanval met chemische wapens in Frankrijk. De oefening was vooral bedoeld om de samenwerking tussen de diverse hulpdiensten te beoordelen en zonodig te verbeteren.

Vorige maand werd een dergelijke oefening gehouden in de ondergrondse van Londen.