LELYSTAD - Bromfietsers vertonen veel te macho gedrag opfietspaden in Almere. De stad wil ze daarom weren van de fietspadenen verbannen naar de rijbaan. Dat zei wethouder H. Visserwoensdagavond op een bijeenkomst in Lelystad oververkeersveiligheid en jongeren.

Almere is nu nog een van de weinigegemeenten in Nederland waar brommers op een fietspad mogen rijden.

Het leek Almere zo'n goed plan om een uitzondering te maken opde landelijke regel dat bromfietsers zich vanaf december 1999alleen nog op de rijbaan mogen begeven. Het plaatselijkeverkeerssysteem is compleet gescheiden, met aparte busbanen,fietspaden en autowegen.

Het zou de verkeersveiligheid dienen ombrommers bij het langzame verkeer te houden.Daar komt Almere nu op terug.

"We willen ervan af", zegtVisser. Veel bromfietsers, vaak jongeren, zijn namelijk heer eenmeester op de fietspaden. "Ze zijn er de sterksteverkeersdeelnemers en hun gedrag wordt steeds vervelender en isdominant".

Nu de fietspaden steeds drukker worden, doordat het aantalinwoners van Almere groeit, worden de rijwielpaden extragevaarlijk. Visser: "De bromfietsers rijden te hard en scheurentussen de fietsers door. Kleine kinderen vinden de brommers heelbedreigend, terwijl het gescheiden systeem veilig zou moetenzijn".