BERLIJN - Minister Donner van Justitie wil de bestrijding van drugssmokkel op zogeheten risicovluchten verharden. Het gaat om vluchten vanuit de Antillen en Suriname, waarop vaak bolletjesslikkers meereizen. Als er stelselmatige drugssmokkel blijft plaatsvinden, moeten in het uiterste geval deze risicovluchten worden verboden.

Dat heeft Donner woensdag tijdens een bezoek aan Berlijn bekendgemaakt. Daar bezocht hij zijn Duitse collega Schily, die veel kritiek had geleverd op de Nederlandse aanpak van drugs en de drugssmokkel via Schiphol.

Alle passagiers

Donner vindt dat op de luchthaven Schiphol vaker, bij verrassing, zogeheten 100-procent-controles moeten worden uitgevoerd, waarbij alle passagiers worden gecheckt op drugssmokkel en niet alleen verdachte personen. Reizigers worden dan gecontroleerd op smokkel op het lichaam en in de bagage. De personen die bolletjes met drugs hebben ingeslikt, worden meestal vrij snel herkend aan bepaalde kenmerken.

Op deze manier kunnen alle drugs worden onderschept zodat het voor smokkelaars onaantrekkelijk wordt hiermee door te gaan. Als dat evenwel niet helpt, dan wil Donner de landingsrechten intrekken in samenwerking met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zijn plan wordt vrijdag besproken in de ministerraad.

Pasjes

Verder heeft Donner gezegd dat hij het drugstoerisme in de Nederlandse grensstreek wil beteugelen. Dat zou kunnen door de verkoop in coffeeshops te beperken tot mensen uit bepaalde kring, bijvoorbeeld met een pasjes- of een ledensysteem. Donner zal dat niet zelf gaan invoeren, maar het overlaten aan de gemeenten of de coffeeshops.

Ook moet er een verdrag komen dat de hulpverlening van de politie in de grensstreek regelt. Dit moet het mogelijk maken dat korpsen uit Duitsland en Nederland op elkaars grondgebied kunnen gaan opereren, zowel in onvoorziene gevallen, zoals rampen, als in voorziene gevallen, zoals voetbalwedstrijden. De minister licht binnenkort de Tweede Kamer in over deze plannen.